Wie is de Kruidenmin?

Als kind hielp ik mijn moeder vlierbessensiroop maken, fascineerde de ‘oerpruimpjes’ in de sleedoornlikeur van mijn oom me en smulde ik van de kruidige koeken en de Limburgse vlaaien van mijn tante… Genieten van lekker eten, pure ingrediënten… De rust van de natuur en wat ze te bieden heeft… Het goeie leven. Het bleef een constante bron van geluk en leidde tot De Kruidenmin.

‘De Kruidenmin’ klinkt een beetje middeleeuws, door het woord ‘min’, een voedster. Zeer waarschijnlijk gebruikte ze ook kruiden om het zogen te bevorderen, net zoals vroedvrouwen kruiden gebruikten om bevallingen in te leiden. Het gebruik van kruiden was zo normaal dat er geen verwijzing naar gemaakt werd. ‘De Kruidenmin’ ontstond toen ik een etiket ontwierp voor de ‘Minne-gel’, mijn eindwerk kruidenverwerking bij Syntra Hasselt in 2011. Die naam voelde dadelijk goed aan. DE KRUIDENMIN: Iemand die de kruiden bemint. Die zichzelf en andere voedt met de wijsheid, geuren en smaken van kruiden.

Dat de naam zo vertrouwd klinkt en naar het verleden verwijst is een extraatje want geschiedenis, van kruiden in het bijzonder, boeit me. Vanzelf leidde de weg me naar kloostertuinen, de bron van medicinale wijsheid. Maar niet alleen daar werden kruiden gebruikt. Eeuwenlang haalden we wilde groenten en kruiden recht uit de natuur. Het gebruik van planten als voeding en medicijn is naast tijd ook ruimte overschrijdend. Op reizen kwam ik dezelfde natuurlijke wijsheid tegen, hetzelfde genieten. Die passie deel ik graag met wie het natuurlijke bemint en er bezieling in vindt.

De Kruidenmin – Nathalie Hermans

Mijn leerscholen:

  • Sociaal-cultureel werk, Sociale Hogeschool Heverlee
  • Herborist 2 jaar, Syntra Hasselt
  • Kruidenverwerking 1 jaar, Syntra Hasselt
  • Voedingsconsulent 2 jaar, Levensschool Tongerlo
  • Natuurgids, Natuurpunt
  • Plantentuingids,  Natuurpunt
  • Wildpluk jaaropleiding en stagejaar, Herboristeria
  • Zichtbaar en onzichtbaar, hier en nu, elders en ooit, mijn gidsen op het kruidenpad