JAARREEKS 2023 FOERAGEREN NAAR EETBARE WILDE PLANTEN

We zijn duidelijk gebeten om onze tanden te zetten in wilde kruiden en groenten. En terecht! Ze zitten boordevol smaak, aansterkende vitaminen, mineralen en gezonde stoffen die amper nog in industrieel geteelde planten zitten.
Wil je graag weten welke planten veilig en lekker zijn en hoe je met respect voor de natuur plukt, wandel dan mee door de wondere wereld van het hedendaagse wildplukken. Want wildplukken doe je niet in het wilde weg. In deze lessenreeks krijg je tips en tricks, verneem je meer over wetenschap en weetjes, leer je planten herkennen en maken we een aantal bereidingen met wat de natuur ons te bieden heeft. Mysterie en verleden komen af en toe om de hoek kijken.

OP EEN UNIEK EN GEVARIEERDE LOCATIE

Abdijsite Herkenrode:
 Een wandeling rond de abdij, het Engels Park, de moderne Kruidentuin, de Lavendelhoeve en mooie wandelroutes in het land van de Wijers, … we hebben altijd een ander decor voor onze lessen. In de schaduw van het verleden van de abdissen, foerageren we met hedendaagse blik en oog voor de kloostertradities.
Proef al eens van de sfeer met deze reportage van VLAANDEREN VAKANTIELAND

ZEVEN LESSEN: OP WOENSDAG OF OP VRIJDAG

Woensdag: 29/03 – 19/04 – 10/05 – 14/06 – 06/09 – 04/10 – 25/10
of
Vrijdag: 31/03 – 21/04 – 12/05 – 16/06 – 08/09 – 06/10 – 27/10

PRAKTISCH

Telkens van 13 uur tot 16.30 uur.
Uitvalsbasis (kan variëren naargelang de les): Tuiltermolen, Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt

De prijs voor de volledige reeks bedraagt: 368 euro

Inbegrepen in de lessen: toegang tot filmpjes om planten te herkennen, foto’s van planten in PowerPoint, recepten, proeverijen, zelfgemaakte bereidingen.

Inschrijven: voor woensdag
Inschrijven: voor vrijdag

WANDELLES: LEER FOERAGEREN NAAR LEKKER GROEN

Eetbare wilde planten, je hebt geen voorkennis en je kan toch niet wachten om ze in je keuken te gebruiken. Ga dan eens mee op een intensieve wandelles met De Kruidenmin. Je leer minstens 5 lekkere wilden kruiden en groenten kennen en gaat naar huis met voldoende tips en tricks om alleen verder te durven.
Deze wandellessen kunnen voor groepjes vanaf 6 personen, in 4 unieke Limburgse Natuurgebieden:
  • De Vallei van de zwarte beek in Halen.
  • De Platwijers-Wijvenheide Hasselt-Zonhoven.
  • De Rammelaars in Ham.
  • Averbode bos en heide, rond de abdij.
Deze wandellessen worden georganiseerd in samenwerking met Natuurpunt Limburg. Meer informatie kan je hier vinden via Top Natuurbeleving, de natuur beleven met al je zintuigen.

FOERAGEREN OP MAAT

Leer je liever elders of op je eigen tempo eetbare wilde planten herkennen en gebruiken?
Bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsfeestje, een vrijgezellendag, een personeelsuitstap, in de stad, …
Contacteer dan De Kruidenmin om een activiteit naar jou wensen en op jou maat uit te werken.

FOERAGEREN MET MIKE : EETBARE WILDE PLANTEN EN PADDENSTOELEN

Ik krijg tijdens lessen en wandelingen vaak de vraag: “En Paddenstoelen… pluk je die ook?”
Enkel Eekhoorntjesbrood en enkel voor eigen gebruik maar niet tijdens mijn lessen. Te gevaarlijk als je er te weinig van kent. Mike De Roover (van Rewilding en van ‘Saar in het bos’) is niet enkel herborist en bushcraftspecialist, hij heeft een neus voor paddenstoelen, weet welke eetbaar en lekker zijn, hoe je ze kan herkennen en deelt met enthousiasme zijn kennis.

Dus trek ik met Mike het bos in. En niet zomaar een bos. We gaan foerageren in stijl! In het Engels Park van Abdijsite Herkenrode. Een paar jaar geleden kreeg ik van de Zusters van het Heilig Graf al eens de toestemming voor een wandeling door de “Verborgen tuin van de Abdissen”, zoals ik de locatie toen noemde. Ondertussen is deze opengesteld voor publiek en kan iedereen genieten van deze unieke plek. Ik vertel je graag over de evolutie van de tuin, de bijzondere planten en bomen die er staan, de wilde lekkere planten die we tegen komen. En over ‘mijn’ kruidige Herkenrode natuurlijk.

We foerageren ook op een uniek moment: de avond van All Hallow’s Eve, Shamheim, de dag van het laatste oogstfeest. Voordat de natuur in winterrust gaat, sluiten wij ons wildplukjaar af en vieren we aan De Paardenstallen dat het goed geweest is. We vieren met wild geoogste, historisch gekruide, hapjes met tot de verbeelding sprekende namen zoals Tiendenschuurtaart, Benedictussoep, Infirmeriesnoepjes en natuurlijk Mike’s bospaddenstoelen met Sint Hubertusbrood en wilde boter. Pompoen kleurt de hapjes oranje. Het is ten slotte Halloween.

Wanneer: 31 oktober 2022 van 13 uur tot 17 uur
Waar: Poortgebouw Abdijsite Herkenrode
Prijs: 62 euro per persoon hapjes, recepten en heel wat gezelligheid inbegrepen.
Inschrijving voor 24 oktober door mailtje naar dekruidenmin@telenet.be