Webinars zijn ideaal voor wie op eigen tempo, op een zelfgekozen moment, zo vaak je wilt graag geniet van een vertelling over de plantenlegendes van de Kruidenwis, Mariakruiden, Midzomer of wanneer je je wil verdiepen in eetbare wilde planten via de webinars Foerageren.

Koop je de ganse reeks ‘online Foerageren’, dan krijg je een korting van 20%. Je betaalt in totaal 108 euro ipv 135 euro voor 5 webinars. Deze reeks koop je aan door een mail te sturen.

LIEVE VROUWENKRUIDEN

Hemelsblauwe, vergeet-mij-nietjes zoals Maria’s mantel. Goudsbloempjes die net als Maria trouw het licht, de zon volgen. Maagdelijk witte Madonnalelies…
Lievevrouwebedstro, Mariadistel, maagdenpalm…
Er zit heel wat symboliek achter de Lieve Vrouwenkruiden. Maar zijn ze wel zo lief en gezond voor vrouwen? Dat verneem je in deze webinar. Een bloemlezing, waarin het aardse gebruik van de Lieve Vrouwenkruiden centraal staat. Met vrouw minnende receptjes, mooie legendes en verwijzingen naar andere moedergodinnen. Een webinar die je heel anders doet kijken naar de Mariablommekes.

De webinar duurt 1 uur. Kostprijs: 27 Euro

FOERAGEREN: EERBARE LEKKERE BLOEMEN

Wil je meer dan enkel genieten van de geuren en kleurenpracht van bloemen? Dan kan je ze lekker opeten! Kom te weten welke bloemen aromatisch, pittig of net heerlijk zoet zijn, hoe je ze veilig kan gebruiken in smakelijke bereidingen en welke je beter niet culinair gebruikt. Bloemen van kruiden, groenten, tuinbloemen en vooral heel veel wilde bloemen komen aan bod! Je zal verbaasd zijn wat je allemaal met een madeliefje, koolzaad en de bloemknopjes van weegbree kan doen, om er maar een paar te noemen. Een webinar boordevol inspiratie!

De webinar duurt 75 minuten. Kostprijs: 27 Euro

EEN MIDZOMERVERTELLING OVER DE MAGISCHE EN GENEESKRACHTIGE SINT-JANSKRUIDEN

Er is maar één echt Sint Janskruid en toch worden veel bloemen in de volksmond Sint-Janskruiden genoemd. Ze zijn onderwerp van veel mythes en legendes, worden magisch en geneeskrachtig gebruikt en ingezet in de liefde. Ze bloeien weelderig rond Midzomer en worden gebruikt in de vreugdevuren. Om welke planten het gaat en waarom ze aan Johannes de Doper werden gekoppeld wordt in deze webinar verteld.

De webinar duurt 40 minuten.
Kostprijs: 27 Euro

FOERAGEREN NAAR EETBARE WILDE ZADEN

Hoe fascinerend zijn zaadjes! Ze zijn zowel het eindpunt van de groei als een nieuw begin. Zonder zaad kunnen veel planten zich niet voortplanten Ze zijn zo belangrijk dat ze speciale inhoudsstoffen bevatten om te kunnen overleven. Vooral wilde zaden zijn hierin experten: zonder hulp, zonder pampering, in de meest extreme omstandigheden. En dat levert ons smakelijke en gezonde stoffen op die we op zoveel verrassende manieren kunnen gebruiken: onrijp of rijp, onder een kruidenkaas of als mosterdbasis, als wilde botanical in een cocktail, om olie en azijn te aromatiseren, als kiemgroenten of kappertjes en verwerkt in snoepjes. In deze webinar leer je de wilde zaden van brandnetel, wilde peen, gewone berenklauw, kaasjeskruid en nog 12 andere planten kennen en gebruiken.

De webinar duurt 75 minuten. Kostprijs: 27 Euro

FOERAGEREN: WILDE JONGE BLAADJES EN FRIS-GROENE 'VROEGELINGEN'

Pril voorjaar, er zijn nog geen blaadjes aan de bomen en toch is er al heel wat lekker groen te vinden. Plantjes die koude temperaturen aankunnen en groeikracht halen uit de bodem. Die jonge vroege plantjes hebben zuiverende en aansterkende eigenschappen. Ideaal om voorjaarsmoeheid te verdrijven. De natuur geeft je precies wat je op dat moment nodig hebt. In deze webinar, waarin de kleur groen centraal staat, leer je ze kennen en kom je te weten waarom iedereen wel een groen blaadje lust.

De webinar duurt 65 minuten. Kostprijs: 27 Euro

FOERAGEREN VOOR BEGINNERS: BASISTIPS EN 7 LEKKERE WILDE PLANTEN

Onze grootmoeders wisten er wel weg mee. Ze trokken de natuur in, plukten wilde planten en maakten er lekkere gerechten mee. Ook al heb je die kennis niet meegekregen, iedereen kan met wildplukken beginnen. Dat kan al in je eigen achtertuin of op een braakliggend veldje. Stap voor stap met makkelijk te herkennen planten. Die wilde groenten en kruiden zitten boordevol smaak en zijn supergezond. Vaak bevatten ze zelfs méér voedingsstoffen dan industrieel geteelde planten. Na deze online les durf je experimenteren met brandnetel en vogelmuur en kruid je je leven met weegbree en kleefkruid.

De webinar duurt 70 minuten. Kostprijs: 27 Euro

"DE FIRE CIDER"

De Fire Cider is een eeuwenoud volksmiddeltje dat wordt gemaakt van makkelijk te vinden ingrediënten. Van planten die in hun wortels gezonde stoffen bewaren waarmee ze kunnen overleven. En ook wij kunnen met deze ondergrondse schatten de winter aan. In deze webinar wordt het verhaal verteld, het recept getoond en worden tips gegeven wat je nog meer met de gebruikte ingrediënten kan doen om je gezond te houden.

De webinar duurt 25 minuten. Kostprijs: 17 Euro

FOERAGEREN: EETBARE ONDERGRONDSE SCHATTEN

In de koude maanden van het jaar, wanneer het bladgroen afsterft, vinden we onder de grond de ware overlevers van koude en vorst. Wilde en gecultiveerde wortels, vergeten en herontdekte peentjes die boordevol voedzame en helende stoffen zitten. In deze webinar ontdek je hoe je ze kan vinden, oogsten én klaarmaken. Lekkere bollen, knollen, rokken en stokken… want een worteltje is méér dan het klassieke oranje pootje bij de erwtjes.

De webinar duurt 60 min. Kostprijs: 27 Euro

“DE KRUIDENWIS”

Een kruidenwis werd vroeger gemaakt om goden en godinnen te bedanken voor een goeie oogst, om donder en bliksem af te wenden en om zich te beschermen tegen ziekte en onheil. Later werden die kruidenbundels op 15 augustus, OLV Hemelvaart, gezegend. Wie zich afvraagt welke planten er voor gebruikt kunnen worden, kan op onderstaande link klikken.

De webinar duurt 20 minuten.
Kostprijs: 17 Euro