foto: Monique Bogaerts

Kruidenwandeling met proevertje abdij Herkenrode:
Foerageren zoals in de tijd van de abdissen

In de tijd van de abdissen was het heel gewoon: voeding en gezondheid recht uit de natuur. Ze gebruikte het vruchtbare gebied rond hun abdij om te foerageren: niet alleen voor vis uit de Wijers en de Demer. Ze vonden er ook kruiden voor de keuken, geneeskrachtige kruiden voor hun infirmerie, én zelfs magische Sint-Janskruiden en Mariabloemen voor de kruidenwis. Natuurlijk steeds volgens hun bijzondere regels. Wandel mee rond de abdij voor de leukste anekdotes uit de kloosterkeuken. Leer enkele eetbare wilde planten kennen en proeft een paar lekker groene hapjes. Je doet hier voldoende inspiratie op om zelf verder te foerageren zoals in de tijd van de abdissen.
Deze wandeling duurt 2 uur en wordt op vraag georganiseerd vanaf 6 personen. 17 euro per persoon, proevertjes inbegrepen.

De kruidentuin van de abdij van Postel:
Van Kloosterapotheek tot modern Kruidenlabo

In het verleden hadden kloosters een medicinale kruidentuin want zieken verzorgen was één van de werken van barmhartigheid. Ze waren zelfvoorzienend, hadden een moestuin en vaak ook een kruidentuin. Broeder Guy blies deze traditie nieuw leven in: hij volgde een herboristen opleiding, legde een tuin aan vol medicinaal gebruikte kruiden en stampte een modern kruidenlabo uit de grond waar Postula producten gemaakt worden volgens de regels van de kruidenverwerking.

Ik voel me bevoorrecht om als Herborist in zijn kruidentuin te mogen gidsen en vertel je graag meer over wat de wetenschap ontdekt heeft over het traditionele gebruik, hoe je ze zelf in je huisapotheek en keuken kan gebruiken en welke legendes en verhalen er achter sommige namen schuil gaan.