VIER MAGISCHE PROEVERIJEN
We duiken ons eetverleden in! Naar de tijd toen we in de natuur naar lekker groen foerageerden. Toen we voor spijs en drank afhankelijk waren van wat de natuur ons wilde schenken. We proeven de magie van voorchristelijke gebruiken en jaarfeesten waarop moedergodinnen vereerd en de natuur geëerd werd. En dit allemaal op een unieke locatie, Abdijsite Herkenrode, waar het kruidige en symbolische verleden van de abdissen helemaal tot leven komt in een uitgebreide, historisch geïnspireerde proeverij. Met gevulde maag en hernieuwde zingeving sluiten we af.

6 APRIL 2024 – MAGISCHE PROEVERIJ: OSTARA EN PASEN
Het eetverleden van de abdissen van Herkenrode is doordrongen van symboliek. Ze leefden, zoals natuurvolkeren, dicht bij de natuur en bij God. Hun voedingsregels waren religieus geïnspireerd en veel Christelijke feestdagen ontstonden uit heidense jaarfeesten. Zo zou Ostara, tevens de Germaanse vruchtbaarheidsgodin, aan de oorsprong liggen van Pasen.

Ook kruiden waren belangrijk en zijn alom aanwezig in de verhalen over de oude gebouwen en het Wijerlandschap. Ik vertel de leukste anekdotes uit de kloosterkeuken, we hervinden onze ‘in het wild plukkende’ roots, en geven een hedendaagse betekenis aan oude tradities. 

De vertellingen krijg je in het bijzondere Engels Park waar heel wat voorjaarsbloeiers staan. Hierna genieten we van een uitgebreide proeverij die alles tot leven brengt: een Benedictussoepje, wilde oogst op desem, een spiesje tiendenschuurtaart, een infirmeriesnoepje én een geestrijke afsluiter.

Praktisch: zaterdag 6 april van 13 tot 16 uur, Engels Park Abdijsite Herkenrode

Prijs met spijs en drank: 53 euro pp

Op voorhand inschrijven is noodzakelijk via dekruidenmin@telenet.be

21 JUNI 2024 – MAGISCHE PROEVERIJ: MIDZOMER EN SINT-JAN
De abdissen van Herkenrode hadden een infirmerie waar ze kruidenmiddelen maakten om zieken te genezen. Ze gebruikten hiervoor geneeskrachtige Sint Jansplanten uit hun kruidentuin. Die bloeien onstuimig rond 24 juni, de geboortedag van Sint Jan. Reeds vroeger werden deze planten rond Midzomer door natuurvolkeren geplukt om de zomerzonnewende te vieren. 

In de moderne kruidentuin van Abdijsite Herkenrode vertelt De Kruidenmin u alles over deze magische periode van het jaar, over de midzomerkruiden én over het eetverleden van de Abdissen dat doordrongen is van symboliek. Duik mee in de kruidengeschiedenis en leer over de voedingsregels van Benedictus, heilige boontjes en trappistenvlees (peulvruchten). Verneem waarom er geen bonenkruid mocht staan in abdijtuinen, maar er wel hop in bier mocht worden gebruikt en waarom Sint-Jan de laatste dag is waarop asperges worden gestoken.

Op de langste dag tafelen we in de sfeervolle kruidentuin en genieten van een uitgebreide seizoensproeverij die alles tot leven brengt: een Benedictussoepje, wilde oogst op desem, een spiesje tiendenschuurtaart, een infirmeriesnoepje én een geestrijke afsluiter. 

Praktisch: vrijdag 21 juni van 18 tot 21 uur, kruidentuin Abdijsite Herkenrode

Prijs met spijs en drank: 53 euro pp

Op voorhand inschrijven is noodzakelijk via dekruidenmin@telenet.be

16 AUGUSTUS 2024 – MAGISCHE PROEVERIJ: OOGSTFEEST – MARIAPLANTEN EN KRUIDENWISSEN
Een kruidenwis werd door natuurvolkeren gemaakt om godinnen en goden te bedanken voor een goeie oogst, om donder en bliksem af te wenden en om zich te beschermen tegen ziekte en onheil. Na de kerstening werden deze heidense kruidenwissen op 15 augustus, OLV Hemelvaart, gezegend en werden traditionele oogstfeesten gekoppeld aan Maria, de beschermvrouw van graan en oogst. Ook voor de abdissen van Herkenrode waren kruiden belangrijk. Ze plukten wilde planten in hun ‘Wijerland’ en gebruikten die als medicijn of voeding. Wel volgens strikt religieuze en symbolische regels. 

Op een wandeling rond de abdij vertelt De Kruidenmin hierover. Ze brengt ons terug in contact met onze ‘in het wild plukkende’ roots, en geeft een hedendaagse betekenis aan oude tradities. 

We eindigen met een uitgebreide seizoensproeverij die de geschiedenis tot leven brengt: een Benedictussoepje, wilde oogst op desem, een spiesje tiendenschuurtaart, een infirmeriesnoepje én een geestrijke afsluiter.

Praktisch: vrijdag 16 augustus van 13 tot 16 uur, Abdijsite Herkenrode

Prijs met spijs en drank: 53 euro pp

Op voorhand inschrijven is noodzakelijk via dekruidenmin@telenet.be

2 NOVEMBER 2024 – MAGISCHE PROEVERIJ: SHAMHEIM EN HALLOWEEN 
De abdissen van Herkenrode leefden, zoals natuurvolkeren, dicht bij de natuur en bij God. 

Veel Christelijke feestdagen ontstonden zelfs uit heidense jaarfeesten die gekerstend werden. Zo ligt Shamheim, de dag van het laatste oogstfeest, aan de basis van All Hallow’s Eve, Allerheiligen.  Dit evolueerde, voorzien van een Hollywoodsausje tot het griezelfeest Halloween. Ook de tuin van de Abdissen van Herkenrode kende een hele gedaanteverwisseling: van besloten religieuze tuin tot Engels Park met lusttuin en tuinfolly.

Dit mooie park met bijzondere planten en bomen is de ideale locatie voor De Kruidenmin, om hierover te vertellen. 

Voor de natuur in winterrust gaat vieren we met wild geoogste, historisch gekruide, hapjes die, net zoals het eetverleden van de Abdissen, vol symboliek zitten: een Benedictussoepje, wilde oogst op Sint Hubertusdesem, een spiesje tiendenschuurtaart, een infirmeriesnoepje én een geestrijke afsluiter. Pompoen kleurt de hapjes oranje. Het is tenslotte Halloween. 

Praktisch: zaterdag 2 november van 13 tot 16 uur, Engels Park Abdijsite Herkenrode

Prijs met spijs en drank: 53 euro pp

Op voorhand inschrijven is noodzakelijk via dekruidenmin@telenet.be