ONDER ‘WEG VAN KRUIDEN’ BIED IK DAG- EN WEEKENDUITSTAPJES AAN EN OOK REISJES NAAR KRUIDIGE PLAATSEN,… EN DAT VOOR WIE HELEMAAL ‘WEG’ IS VAN KRUIDEN.
wegvankruiden

Volgende uitstappen kunnen ook op aanvraag georganiseerd worden:

LEZING “HEMELSE SYMBOLIEK EN AARDS GEBRUIK VAN LIEVE VROUWENKRUIDEN”

Al 340 jaar worden er in Hasselt om de 7 jaar Virga Jesse feesten gehouden. Geboeid door mysterieuze volksverhalen, kloosterkruiden en plantenlegendes, stelde ik me 7 jaar geleden volgende vragen.
Veel planten, bloemen dragen in hun naam een verwijzing naar Maria. Denk maar aan lievevrouwebedstro, mariadistel, maagdenpalm…
Er wordt gesproken over Mariakruiden, maar wat zijn Mariakruiden? En waarom is symboliek in het algemeen en plantensymboliek in het bijzonder zo belangrijk in het Christendom?
Wat is de rol van Bernardus van Clairvaux (promotor van de cisterciënzerabdijen) in de symboliek van de lelie, een Mariabloem die we terugvinden in het wapenschild van de abdij van Herkenrode?

lezende_maria

In deze lezing krijg je het antwoord in verhalen over Freya, Sophia, Isis en Maia en hoe deze godinnen uit andere religies verder leven in de kruiden van Maria.
Heeft deze hemels gerichte symboliek wel voeten hier op aarde: hoe heilzaam, goed en lief zijn die ‘Lieve Vrouwenkruiden’ voor vrouwen (en mannen)?


Wanneer: donderdag 22 augustus 2024 om 19 uur op Abdijsite Herkenrode.
Prijs: 15 Euro
Inschrijven: kruidenkenniscentrum@herkenrode.be

KOFFIE EN HIGH TEA
Voormiddag: Koffietasting en bezoek koffiebranderij

Bij Koffiebranders Mokapi zijn ze sinds 1881 meesters in het creëren van smaak. De beste Arabicabonen worden op ambachtelijke wijze gemengd en gebrand, niét verbrand. Door de zorgzame aandacht tijdens het roosterproces ligt dit Kempisch kopje troost niet zwaar op je maag en worden alle gezonde stoffen behouden. We krijgen het verhaal “Van koffiebes tot koffie in uw tas”, een blik achter de schermen met groene bonen voorraad, een gepassioneerde deskundige uitleg aan de koffiebrander én een pakje koffie. Tijdens de tasting, met verse koekjes en cakes, proeven we 12 verschillende koffies die variëren in sterkte, in cafeïnegehalte en aroma. In de delicatessenwinkel voel je je weer een kind in een snoepwinkel en kan je 20 verschillende koffies kopen en ter plaatse laten malen. Na dit bezoek kijk je voor altijd anders naar je kopje zwarte goud. 

Namiddag: High tea in “Hof van Playsantie”
Helemaal opgekikkerd van de koffietasting leggen we de laatste hand aan de hapjes voor de High Tea. Traditioneel zijn dit hartige én zoete gerechtjes maar natuurlijk geven we dit een eigen draai en maken we ze wild, alternatief en werelds. Het wordt een eigenzinnige versie waarin wilde blaadjes, bloemen, bessen, zaden en wortels worden verwerkt. En ook onze thee plukken we naar eigen smaak uit den hof. Met een zakje zelf geplukte kruidenthee om mee naar huis te nemen, sluiten we om 17 uur de High Tea af. De puntjes op de i gezet is het een Afternoon Tea en geen High Tea… en drinken we een ‘infuus’ en geen thee. Maar dàt verhaal én dat van de Hof van Playsantie, krijg je tijdens het verorberen van al dat lekkers.

Praktisch:
Datum: 24 mei 2024
Van 10 uur tot 13 uur: Bezoek Ambachtelijke Koffiebranders Mokapi (Veerle-Laakdal).
Van 13 uur tot 17 uur: Hof van Playsantie (Geel)

Prijs: 
71 euro voor een ganse dag alles inbegrepen.
26 euro indien je enkel wenst deel te nemen aan de Koffietasting.

Inschrijven of meer informatie via mail

WEEKENDJE “WEG VAN KRUIDEN” ZEELAND EN ZUID-HOLLAND 2023. 
DE KRUIDEN VAN ONS LIEVE VROUWKE EN EEN STRAFFE KRUIDENMAN
 

Zaterdag 20 mei 2023 spreken we om 10 uur af aan het Vrouwenputje in Wolphaartsdijk. Een bijzondere krachtplaats waar Maria verschenen zou zijn. Daar vertel ik jullie het verhaal van Nehalennia, de Zeeuwse moedergodin en beschermvrouw van de zeevaarders. Hierdoor wordt ook de hemelse symboliek van Ons Lievevrouwke en de Mariaplanten duidelijk. We genieten er van een uitgebreide wilde picknick sur l’herbe waarin lekker veel Lieve Vrouwenplanten zitten.
Namiddag bezoeken we een verborgen pareltje in de abdij van Middelburg. Binnen de abdijmuren ligt een mooie, middeleeuws geïnspireerde, kruidentuin. Een sfeervolle plek om jullie te vertellen over het aardse gebruik van de Mariaplanten. Hoe we ze kunnen gebruiken en hoe lief ze zijn voor vrouwen én mannen.

Zondagmiddag 21 mei 2023 worden we maar liefst 6 uur lang ondergedompeld in de wereld van herborist en chef-kok Dave Zwaartman van ‘Wilde Plantengastronomie’. In de duinen van Rockanje laat hij ons tijdens een All-in wildplukwandeling (met proevertjes) kennis maken met de unieke flora en vertelt hij ons hoe we kruiden en zilte planten culinair kunnen gebruiken. Daarna mogen genieten van een wildgeplukt gastronomisch drie gangen diner. Tijdens het welkomsdrankje leert de ‘Helende Chef’ ons smaak geven aan het voorgerecht.

En ja, mannen zijn even hartelijk welkom, het is géén vrouwenweekendje.
Heb je een partner die enkel mee wil afsluiten met het ‘fine dining’ en de rest van het weekendje zelf invult met wandelen, shoppen, … Dat kan geregeld worden.

Praktisch: Je hebt geen voorkennis nodig voor dit weekend.
Wanneer: zaterdag 20 en zondag 21 mei 2023.
Inbegrepen:
Zaterdag: bezoek aan het vrouwenputje en de abdijtuin met wandellezing, wilde picknick sur l’herbe met Mariaplanten (De Kruidenmin).
Zondag: de All-in wildplukwandeling, les, 3 gangen diner met welkomsdrankje (Dave Zwaartman).
Locatie: Middelburg ligt in Zeeland op een uur van Antwerpen. Westvoorne ligt in Zuid-Holland op anderhalf uur rijden van Antwerpen.
Overnachten: Kan in Rockanje, Oostvoorne, Westvoorne… naar eigen budget en wensen, zelf te organiseren.

Inschrijven of meer informatie via mail.

 

WEG VAN KRUIDEN’ REIS DOOR HET KRUIDIGE THAILAND

Pittige geuren en kruidige aroma’s lokten me tijdens reizen telkens weer de Thaise keukens binnen. Ik roerde mee in de potten, leerde onbekende kruiden en ingrediënten kennen en proefde van kleurrijke gerechten boordevol smaak. Een paar jaar geleden trok ik als herborist voor een jaartje naar Thailand, op zoek naar de Traditional Thai Herbal Medicine. Ik leerde in kloosters en scholen, op markten en aan streetfoodkraampjes, bezocht kruidentuinen, ‘walking streets’ en tentoonstellingen…


De wijsheid van mijn teachers deel ik graag met een klein groepje gelijkgestemden. En vooral ook met ‘Sanuk’: speelsheid, vrolijkheid, plezier…dat voor een Thai in alles hoort te zitten, zelfs in het serieuze… Op deze kruidenreis ontdekken we de Thaise Joie de Vivre, genieten we van het eten en de kruiden, krijgen we lessen van Thaise herboristen en maken we zelf kruidenbereidingen. Er blijft voldoende ruimte om ook individueel Thailand te ontdekken.


Voor meer informatie: dekruidenmin@telenet.be