IMG_20221031_160055

TIENDENSCHUURPOMPOENTAART

De abdij van Herkenrode kent een kruidige geschiedenis. De abdissen lieten zelfs een deel van de ‘tienden’ betalen in specerijen. Hoogstwaarschijnlijk kochten de pachters deze in de haven van Antwerpen. Deze overheerlijke pompoentaart is geïnspireerd op specerijen zoals gember, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, peper die bewaard werden in de Tiendenschuur Abdijsite Herkenrode.

Meng: 3 eieren, 150 gr mascobadosuiker of basterdsuiker, 150 ml room of roomvervanger, 1 el sherry met 750 g gekookte pompoen (met schil en afgekoeld) met de kruiden.
Kruiden: 0,5 tl gemberpoeder en 1,5 tl koek- of speculaaskruiden (koriander, anijs, kruidnagel, kaneel, kardemom).
Mix met een staafmixer tot een gladde massa en giet de vulling in een met bladerdeeg belegde taartvorm van ongeveer 23 cm.
Bak de taart in zo’n 45 à 55 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180°C.

Serveer warm, lauw of kou, met of zonder bolletje vanille-ijs, bestrooid met kaneelpoeder.
IMG_20220909_161617

SNEUKELGOESTING: Lekkere gezonde snoepjes met wilde zaden en dadels.

100 gram dadels fijngesneden (Medjoul zijn het lekkerst, het malst).
50 gram noten en pitten: walnoot, hazelnoot, pompoenpit, zonnebloempit fijngehakt en eventueel geroosterd.
2 el (of naar smaak) wilde zaden in een vijzel vermalen: weegbree, brandnetel, wilde venkel, wilde peen, klaproos….
Meng alles tot een kneedbare bal die niet meer aan je handen kleeft maar wel nog samenkleeft.
Rol hiervan balletjes, muntjes, worstjes die je daarna nog door wilde zaden naar keuze rolt.
Even laten opstijven in de koelkast.

Meer recepten met zaden in de webinar “Foerageren naar eetbare wilde zaden”.

NOTENPORTO

NOTENPORTO voor 1 liter

Rond 21 juni, 3 à 4 groene bolsters zonder bruine of zwarte vlekken oogsten en halveren.
1 liter wijn en 100ml alcohol 96°.
200 gr suiker (180 gr kan ook).
Alles samen laten trekken op koele droge plaats. Wekelijks roeren. (bezinksel is normaal)
Rond 21 september zeven en laten rusten, rijpen.
Midwinter, 21 december, is de porto klaar. Hoe langer hij staat, hoe zachter de smaak wordt. Je kan hem jaren bewaren maar dat lukt meestal niet 😊

Hier ook het filmpje.
Lieve Vrouwen shrub

LIEVEVROUWENSHRUB MET AARDBEI EN VLIERBLOESEM - Sambucus nigra

Recept: Terra Delicia

250 gram aardbeien
100 gram suiker
1 theelepel gemalen staartpeper of paradijskorrel
50 ml balsamico azijn en 75 ml appelazijn
Paar vlierbloesemschermen
Bereiding:
De aardbeien in stukken snijden en in een glazen pot doen. Suiker + peper + vlierbloesemschermen erbij doen en goed schudden.
Ongeveer 2 dagen laten trekken en dan de azijn erbij doen. Dit mengsel nog eens minstens 2 dagen laten trekken. Dan door een fijne zeef doen en in een gesteriliseerde beugelfles doen. Heel lekker om bij bruiswater te doen.
Als je dit in de koelkast zet heel makkelijk te bewaren, maanden zelfs.

Meer recepten met vlier en andere bloesems komen aan bod in de webinar ‘eetbare lekkere bloemen’. Vlier is, samen met aardbei, ook één van de symbolische Mariaplanten die besproken worden in de webinar Lieve Vrouwenkruiden.

ZEVENBLADSOEP MET STROOP - Aegopodium podagraria

• ‘Luchtig vol’ vergiet zevenblad (ook steeltjes en grotere bladeren zijn bruikbaar)
• 1 rode ui – 1 aardappel – 1 el stroop
• 1 teen look – 1 liter water
• Peper en zout
Bereiding:
• Stoof de gesnipperde ui in olijfolie.
• Voeg de stroop toe wanneer de ui glazig is geworden (niet bruin gebakken!)
• Voeg de gesneden aardappel, een teentje look (of 2) en 1 liter water (of bouillon) toe en kook gaar.
• Snij het zevenblad grof, met steeltjes en voeg toe.
• Breng de soep weer tegen het kookpunt en laat 5 minuten op een zacht vuurtje staan.
• Mix de soep en kruidt met peper en zout.

Zevenblad is zo voedzaam en lekker dat de Romeinen het op hun veldtochten in onze streken bewust hebben aangeplant, om overal vers voedsel te hebben. Het is ook één van de top planten die besproken wordt in de Webinar “Foerageren voor beginners: basistips en 7 lekkere wilde planten

PESTO VAN WINTERPOSTELEIN - Claytonia perfoliata

Recept: herboristen Mary Diaz en Greet Bas, Kruidenkenniscentrum Herkenrode

200 g winterpostelein
75 g  geroosterde walnoten
100 g pittige belegen kaas: geraspt
2 teentjes knoflook
Limoen
Alle ingrediënten vijzelen
Geleidelijk toevoegen: 1 dl olijfolie

Lekker op een toastje of onder een pasta.

Voor meer informatie over winterpostelein en anderen jong bladgroen voor in een wildgroenpesto is er de webinar Wilde jonge blaadjes en fris-groene ‘vroegelingen’.

FIRE CIDER

(Exacte hoeveelheden zijn minder belangrijk, zolang de ingrediënten maar onder de appelazijn belanden)
1 liter appelazijn
10 cm mierikswortel
10 cm gember
2 ajuinen
2 bollen (geen teentjes) knoflook
Andere ingrediënten naar smaak en inspiratie: Look zonder look, rozemarijn, citroen, chili,…
Alles fijnsnijden en overgieten met de appelazijn. In een afgesloten bokaaltje – liefst met plastiek of glazen dekseltje – regelmatig schudden. 2 à 3 weken laten trekken (mag langer) en zeven. 1/2 kilo honing toevoegen. Voor meer inspiratie en informatie is er de webinar ‘De Fire Cider’.