Lieve Vrouwen shrub

LIEVEVROUWENSHRUB MET AARDBEI EN VLIERBLOESEM - Sambucus nigra

Recept: Terra Delicia

250 gram aardbeien
100 gram suiker
1 theelepel gemalen staartpeper of paradijskorrel
50 ml balsamico azijn en 75 ml appelazijn
Paar vlierbloesemschermen
Bereiding:
De aardbeien in stukken snijden en in een glazen pot doen. Suiker + peper + vlierbloesemschermen erbij doen en goed schudden.
Ongeveer 2 dagen laten trekken en dan de azijn erbij doen. Dit mengsel nog eens minstens 2 dagen laten trekken. Dan door een fijne zeef doen en in een gesteriliseerde beugelfles doen. Heel lekker om bij bruiswater te doen.
Als je dit in de koelkast zet heel makkelijk te bewaren, maanden zelfs.

Meer recepten met vlier en andere bloesems komen aan bod in de webinar ‘eetbare lekkere bloemen’. Vlier is, samen met aardbei, ook één van de symbolische Mariaplanten die besproken worden in de webinar Lieve Vrouwenkruiden.

THAIS POMPOENDESSERT: 'EEN NON WIJDEN'

In Thailand koken ze graag met pompoen. Niet alleen in een pikante rode curry of pittige soep maar ook in een zoet dessert zoals een romige custard, gebakken in een uitgeholde pompoen. Een typisch ceremonieel dessert is pompoen in kokosmelk. Het wordt gemaakt wanneer een non of monnik wordt gewijd en verwijst, net zoals de kleur van het dessert naar de kleur van de kledij: nonnen dragen wit, monniken oranje. Vandaar de naam: ’Gluay Buat Chii’, ‘een non wijden’.
IMG_20240115_144748

Recept:
Snij 400 g pompoen (Hokkaido vb) in stukjes en laat de schil eraan.
Doe de stukjes in 400 ml romige, dikke kokosmelk (met een zo laag mogelijk watergehalte).
Breng zachtjes aan de kook en laat rustig sudderen tot de pompoen gaar is. Roer regelmatig.
Voeg 2 à 4 eetlepels kokosbloesemsuiker toe en een goeie snuif zeezout.
De smaak is romig, zoet én zout. Volg hierin je eigen goesting.
Roer voorzichtig zodat de pompoen heel blijft, tot suiker en zout goed opgelost zijn.
Voeg eventueel kokosvlees toe (gedroogd te vinden of in blik).
Eet het dessert warm. 

Smaakt het naar meer? Probeer het, zoals in Thailand, eens een keer met mais, kleine banaantjes of zwarte bonen.

Oude kloosterrecepten uit het Gasthuismuseum van Geel.

Voor de Wilde Wievenpodcast met Lieve Galle trokken we naar het Gasthuismuseum van Geel. Pauwendrek en mollenpoeder, de hoorn van een merrie, … we associëren het met heksenbrouwsels maar nee hoor: dit zijn de recepten van brave christelijke zusters Augustinessen van het oude gasthuis die deze ingrediënten gebruikten in hun medicinale bereidingen.

Remedie voor vallende ziekte op basis van pauw:
Drie zilveren lepels vol drek van een pauw, van een manneken. Doe dit oplossen in 3 pinten Fransen wijn in een nieuwen aarden pot dicht toegesloten en voor de helft laten uitkoken.
Als men de ziekte begint te voelen neemt men drie lepels in. Zo men de aanval niet voelt aankomen dan zal men alle dagen nuchter 3 lepels innemen en ook ’s avonds als men gaat slapen. Dit medicijn moet zo lang ingenomen worden tot dat het medicijn 3 maal opnieuw is aangemaakt. Doch deze remedie is niet goed voor personen die in ’t water of in ’t vuur gevallen zijn (bij de aanval van de ziekte).
(In dat geval kunnen ze de – niet zo diervriendelijke – remedie voor vallende ziekte op basis van mol gebruiken.)

Remedie voor vallende ziekte op basis van mol:
Neem een mol, levend gevangen, bij nieuwe maan en zet de mol levend in een nieuwe aarden pot met deksel erop. Het deksel dichtgestopt met brooddeeg. Stel de pot met de levende mol in een warme oven, laat twee tot drie baksels brood lang de pot in de oven staan tot de mol geheel uitgedroogd kan verpulverd worden tot poeder. Neem daar dagelijks, bij het groeien van de maan, een snuifje van met treksel van lindebloesem tot de poeder van de geheel is opgenomen. Op dusdanige manier is de volle gezondheid of genezing bevonden.  

Een meer toegankelijk recept is de REMEDIE VOOR HEEZIGHEID

Neempt 2 lepels honing, 2 lepels flier syroop, 1 lepel amandelolie, 1 lepel wijnazijn.
Alle twee uren 1 koffielepeltje.

Best lekker en goed om een winterse verkoudheid te bestrijden. 

Ben je helemaal in de ban geraakt van middeleeuwse kruiden: bezoek dan eens het Gasthuismuseum van Geel, schrijf je in voor één van de Magische Proeverijen of luister naar de Wilde Wievenpodcast over Kloosters en kruiden.

IMG_20220909_161617

SNEUKELGOESTING: Lekkere gezonde snoepjes met wilde zaden en dadels.

100 gram dadels fijngesneden (Medjoul zijn het lekkerst, het malst).
50 gram noten en pitten: walnoot, hazelnoot, pompoenpit, zonnebloempit fijngehakt en eventueel geroosterd.
2 el (of naar smaak) wilde zaden in een vijzel vermalen: weegbree, brandnetel, wilde venkel, wilde peen, klaproos….
Meng alles tot een kneedbare bal die niet meer aan je handen kleeft maar wel nog samenkleeft.
Rol hiervan balletjes, muntjes, worstjes die je daarna nog door wilde zaden naar keuze rolt.
Even laten opstijven in de koelkast.

Meer recepten met zaden in de webinar “Foerageren naar eetbare wilde zaden”.

IMG_20230414_171600

ZEVENBLAD ICE TEA - Aegopodium podagraria

Een lekker, verfrissend wild kruidendrankje dat velen bekoort en heel makkelijk te maken is.
Twee handen vol zevenblad (mogen grotere blaadjes zijn met steeltjes)
Een bio citroen mét schil in schijfjes snijden (pitjes verwijderen)
Een liter bio appelsap mét troebel bezinksel (vol gezonde pectine: prébiotisch voor je darmen)
Laat dit een nachtje trekken en vul aan met een liter (bruis)water en ijsblokjes.
Blijft koel bewaard twee dagen goed maar dan is het drankje al lang op.
In dit filmpje vertel ik hoe je Zevenblad kan herkennen.

PESTO VAN WINTERPOSTELEIN - Claytonia perfoliata

Recept: herboristen Mary Diaz en Greet Bas, Kruidenkenniscentrum Herkenrode

200 g winterpostelein
75 g  geroosterde walnoten
100 g pittige belegen kaas: geraspt
2 teentjes knoflook
Limoen
Alle ingrediënten vijzelen
Geleidelijk toevoegen: 1 dl olijfolie

Lekker op een toastje of onder een pasta.

Voor meer informatie over winterpostelein en anderen jong bladgroen voor in een wildgroenpesto is er de webinar Wilde jonge blaadjes en fris-groene ‘vroegelingen’.
NOTENPORTO

NOTENPORTO voor 1 liter

Rond 21 juni, 3 à 4 groene bolsters zonder bruine of zwarte vlekken oogsten en halveren.
1 liter wijn en 100ml alcohol 96°.
200 gr suiker (180 gr kan ook).
Alles samen laten trekken op koele droge plaats. Wekelijks roeren. (bezinksel is normaal)
Rond 21 september zeven en laten rusten, rijpen.
Midwinter, 21 december, is de porto klaar. Hoe langer hij staat, hoe zachter de smaak wordt. Je kan hem jaren bewaren maar dat lukt meestal niet 😊

Hier ook het filmpje.
Moerasspireacake

QUATRE-QUARTS MET AMANDELMEEL EN MOERASPIREA

Klop in volgorde volgende ingrediënten los en meng voldoende.
4 eieren, 200 g zachte boter, 200 g rietsuiker, 200 g amandelmeel
Voeg toe: 1 tl bakpoeder, rasp van 1 bio citroen, 6 el gedroogde moerasspireabloemen. Je kan ook het ganse kruid gebruiken (bloem en blad) voor een kruidigere smaak.
Bak in een ingevette bakvorm op 180° ongeveer 45 minuten. 


ZEVENBLADSOEP MET STROOP - Aegopodium podagraria

• ‘Luchtig vol’ vergiet zevenblad (ook steeltjes en grotere bladeren zijn bruikbaar)
• 1 rode ui – 1 aardappel – 1 el stroop
• 1 teen look – 1 liter water
• Peper en zout
Bereiding:
• Stoof de gesnipperde ui in olijfolie.
• Voeg de stroop toe wanneer de ui glazig is geworden (niet bruin gebakken!)
• Voeg de gesneden aardappel, een teentje look (of 2) en 1 liter water (of bouillon) toe en kook gaar.
• Snij het zevenblad grof, met steeltjes en voeg toe.
• Breng de soep weer tegen het kookpunt en laat 5 minuten op een zacht vuurtje staan.
• Mix de soep en kruid met peper en zout.

Zevenblad is zo voedzaam en lekker dat de Romeinen het op hun veldtochten in onze streken bewust hebben aangeplant, om overal vers voedsel te hebben. Het is ook één van de top planten die besproken wordt in de Webinar “Foerageren voor beginners: basistips en 7 lekkere wilde planten

FIRE CIDER

(Exacte hoeveelheden zijn minder belangrijk, zolang de ingrediënten maar onder de appelazijn belanden)
1 liter appelazijn
10 cm mierikswortel
10 cm gember
2 ajuinen
2 bollen (geen teentjes) knoflook
Andere ingrediënten naar smaak en inspiratie: Look zonder look, rozemarijn, citroen, chili,…
Alles fijnsnijden en overgieten met de appelazijn. In een afgesloten bokaaltje – liefst met plastiek of glazen dekseltje – regelmatig schudden. 2 à 3 weken laten trekken (mag langer) en zeven. 1/2 kilo honing toevoegen. Voor meer inspiratie en informatie is er de webinar ‘De Fire Cider’.

TIENDENSCHUURPOMPOENTAART

De abdij van Herkenrode kent een kruidige geschiedenis. De abdissen lieten zelfs een deel van de ‘tienden’ betalen in specerijen. Hoogstwaarschijnlijk kochten de pachters deze in de haven van Antwerpen. Deze overheerlijke pompoentaart is geïnspireerd op specerijen zoals gember, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, peper die bewaard werden in de Tiendenschuur Abdijsite Herkenrode.
IMG_20221031_160055
Recept:
Meng: 3 eieren, 150 gr mascobadosuiker of basterdsuiker, 150 ml room of roomvervanger, 1 el sherry met 750 g gekookte pompoen (met schil en afgekoeld) met de kruiden.
Kruiden: 0,5 tl gemberpoeder en 1,5 tl koek- of speculaaskruiden (koriander, anijs, kruidnagel, kaneel, kardemom).
Mix met een staafmixer tot een gladde massa en giet de vulling in een met bladerdeeg belegde taartvorm van ongeveer 23 cm.
Bak de taart in zo’n 45 à 55 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180°C.
Serveer warm, lauw of kou, met of zonder bolletje vanille-ijs, bestrooid met kaneelpoeder.