JAARREEKS 2024 FOERAGEREN NAAR EETBARE WILDE PLANTEN

We zijn duidelijk gebeten om onze tanden te zetten in wilde kruiden en groenten. En terecht! Ze zitten boordevol smaak, aansterkende vitaminen, mineralen en gezonde stoffen die amper nog in industrieel geteelde planten zitten.
Wil je graag weten welke planten veilig en lekker zijn en hoe je met respect voor de natuur plukt, wandel dan mee door de wondere wereld van het hedendaagse wildplukken. Want wildplukken doe je niet in het wilde weg. In deze lessenreeks krijg je tips en tricks, verneem je meer over wetenschap en weetjes, leer je planten herkennen en maken we een aantal bereidingen met wat de natuur ons te bieden heeft. Mysterie en verleden komen af en toe om de hoek kijken.

OP EEN UNIEK EN GEVARIEERDE LOCATIE

Abdijsite Herkenrode:
 Een wandeling rond de abdij, het Engels Park, de moderne Kruidentuin, de Lavendelhoeve en mooie wandelroutes in het land van de Wijers, … we hebben altijd een ander decor voor onze lessen. In de schaduw van het verleden van de abdissen, foerageren we met hedendaagse blik en oog voor de kloostertradities.
Proef al eens van de sfeer met deze reportage van VLAANDEREN VAKANTIELAND

ZEVEN LESSEN: OP WOENSDAG OF VRIJDAG

Woensdag: 20/03 – 17/04 – 29/05 – 26/06 – 04/09 – 25/09 – 16/10
Vrijdag: 22/03 – 19/04 – 31/05 – 28/06 – 06/09 – 27/09 – 18/10 (volzet)

PRAKTISCH

Telkens van 13 uur tot 16.30 uur. (de lessen kunnen een half uurtje uitlopen)
Uitvalsbasis (kan variëren naargelang de les): Abdijsite Herkenrode – Poortgebouw, Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt

De prijs voor de volledige reeks bedraagt: 392 euro

Inbegrepen in de lessen: toegang tot filmpjes om planten te herkennen, foto’s van planten in PowerPoint, recepten, proeverijen, zelfgemaakte bereidingen.

Inschrijven: voor woensdag
Inschrijven: voor vrijdag

Elk seizoen valt er wat te foerageren: bloemen, zaden en zelfs in de winter ondergrondse schatten, de wilde wortels. En nu is de tijd aangebroken om het supergezonde groen in de gaten te houden dat overal uitschiet.

Weet je niet welke planten je kan gebruiken?
In de lessen leer je wilde planten herkennen, veilig plukken én gebruiken. We maken elke les een eenvoudige bereiding en proeven hoe lekker wildgeplukt kan zijn. Gegarandeerd durf je ze vanaf les één in gerechten gebruiken. Zoals hier de winterpostelein in een pesto.

‘Eet je dan alleen maar wilde planten?’ is een vraag die ik soms krijg…
Wildplukken, into the wild, bushcraften, overleven in de natuur, … het spreekt de avonturier, het kind, de natuurmens in ons aan en ‘voor eventjes’ vinden velen dat wel leuk. Ook ik heb niet elke dag tijd om op zoek te gaan naar lekker groen, haal ook groenten in de winkel, ga graag een keer uit eten. Dat is helemaal ok en het ene sluit het andere niet uit.

Dus neen, niet alleen wilde planten maar wel zo veel mogelijk. Want ze eten is zo’n verrijking! Je tovert meer smaak op je bord en je proeft de pure natuur. Ze bevatten bovendien méér voedingsstoffen die ze aanmaken om te overleven dan de gecultiveerde, gepamperde planten en dat komt je gezondheid ten goede.

‘Roof je de natuur niet leeg?’
We leren met respect voor de natuur te plukken: zeker geen zeldzame planten en niet in beschermde gebieden. Er zijn trouwens verrassende plukplaatsen waar je op de juiste manier, voor eigen gebruik, kan en mag plukken. Kijk maar naar dit filmpje en ontdek dat er al heel wat lekkers in je tuin, in een openbaar parkje, langs een trage weg, zelfs tussen de stoeptegels te vinden is.

We krijgen meer voeling met de natuur.
We herontdekken dat we er deel van uitmaken en ze delen met dieren, insecten, planten. We veranderen onze blik: van onkruid naar boeiend kruid. In mijn tuin maak ik eerder het onderscheid tussen ‘niet eetbaar’ of ‘lekker gezond’, dan tussen ‘wild’ of ‘gecultiveerd’. Een aantal favorieten zoals winterpostelein en kleine veldkers zaai ik zelfs uit.

Foerageren of wildplukken?
Foerageren klinkt wat zachter, wat minder “in het wilde weg’ plukken, wat meer ‘zoals het vroeger was’. Zoals dieren foerageergebieden hebben waar ze voedsel vinden, zo wisten mensen eeuwenlang waar ze groenten en wilde kruiden recht uit de natuur konden halen.

Op de mooie Abdijsite Herkenrode kan je niet voorbij de geschiedenis. Dus vertel ik er ook over oude plantenverhalen, speciale kloostergebruiken, magische legendes en volksgeneeskunde om kleine kwaaltjes te verhelpen.

Abdijsite Herkenrode
Ik gidste jaren in de mooie kruidentuin, ben actief in het Kruidenkenniscentrum Herkenrode en veel van mijn activiteiten, waaronder de Foerageerlessen, gaan door op de Abdijsite. Vorig jaar werd de site opgekocht door Toerisme Vlaanderen en dat bracht een nieuwe wind met zich mee, nieuw opengestelde locaties en altijd een ander decor voor onze lessen: een wandeling rond de abdij, het Engels Park, de moderne kruidentuin, de Lavendelhoeve, mooie wandelroutes door het land van de Wijers. Blij met de hernieuwde samenwerking waardoor we de unieke kans krijgen om op een uitzonderlijke plek te foerageren, met respect voor de site en voor het verleden van de abdissen.

Waarom zou je leren foerageren?
Wanneer je op een uniek historische plek je blik wil verruimen, de lekkerste natuurbeleving wil ervaren in een ontspannen, gezellige sfeer met gelijkgestemde genieters. Je hebt geen voorkennis nodig. Er zijn herboristen die de lessen volgen, natuurgidsen, koks en ook mensen die geen paardenbloem van een klaproos kunnen onderscheiden. Er valt voor iedereen wat te leren. We beginnen bij het begin.

Waarom les volgen bij De Kruidenmin?
Ik ben Herborist en Kruidenverwerker (Syntra Hasselt), natuurvoedingsconsulent en natuurgids, volgde verschillende wildplukopleidingen met stagejaar bij Lieve Galle en blijf levenslang leren. Ik ben geboeid door andere culturen en andere tijden. Ik deel graag mijn wetenschappelijk onderbouwde kennis, mijn intuïtieve wijsheid en weetjes die het leven leuker maken. Ik geef je de kapstokken mee, leer je op een bepaalde manier kijken en geef je het vertrouwen om zelf aan de slag te gaan.

Wat als je een les niet kan?
Kan je een dag niet en verwittig je vooraf, dan kan je deelnemen op de andere lesdag. Lukt dat ook niet dan krijg je alle lesinformatie (filmpjes, recepten, materialen, boekentips, …) via mail.

Wat zeggen deelnemers…
• ‘Voor mij als stadsmens ging er een wereld open. Ik wist helemaal niet dat het onkruid in je tuin helemaal geen onkruid is.’
• ‘Blij met al jouw kennis en liefde voor planten die je zo mooi en goed deelt!’
• ‘Thuisgekomen zijn we direct in de tuin gegaan om zevenblad te oogsten. Onze tuin staat er vol van. Ice tea staat in de koelkast en de rest gaat in de soep met courgette.’
• ‘Nathalie, ik wil jou alvast heel erg bedanken voor je fantastische inzet, creativiteit, je inspiratie en je aandacht voor een fijne sfeer in de groep. Ik vond het heel leerrijk en erg leuk. En als je weer iets nieuw opstart mag je het altijd laten weten.’

WANDELLES: LEER FOERAGEREN NAAR LEKKER GROEN

Eetbare wilde planten, je hebt geen voorkennis en je kan toch niet wachten om ze in je keuken te gebruiken. Ga dan eens mee op een intensieve wandelles met De Kruidenmin. Je leer minstens 5 lekkere wilden kruiden en groenten kennen en gaat naar huis met voldoende tips en tricks om alleen verder te durven.
Deze wandellessen kunnen voor groepjes vanaf 6 personen, in 4 unieke Limburgse Natuurgebieden:
  • De Vallei van de zwarte beek in Halen.
  • De Platwijers-Wijvenheide Hasselt-Zonhoven.
  • De Rammelaars in Ham.
  • Averbode bos en heide, rond de abdij.
Deze wandellessen worden georganiseerd in samenwerking met Natuurpunt Limburg. Meer informatie kan je hier vinden via Top Natuurbeleving, de natuur beleven met al je zintuigen.

FOERAGEREN OP MAAT

Leer je liever elders of op je eigen tempo eetbare wilde planten herkennen en gebruiken?
Bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsfeestje, een vrijgezellendag, een personeelsuitstap, in de stad, …
Contacteer dan De Kruidenmin om een activiteit naar jou wensen en op jou maat uit te werken.

FOERAGEREN MET MIKE : EETBARE WILDE PLANTEN EN PADDENSTOELEN

Ik krijg tijdens lessen en wandelingen vaak de vraag: “En Paddenstoelen… pluk je die ook?”
Enkel Eekhoorntjesbrood en enkel voor eigen gebruik maar niet tijdens mijn lessen. Te gevaarlijk als je er te weinig van kent. Mike De Roover (van Rewilding en van ‘Saar in het bos’) is niet enkel herborist en bushcraftspecialist, hij heeft een neus voor paddenstoelen, weet welke eetbaar en lekker zijn, hoe je ze kan herkennen en deelt met enthousiasme zijn kennis.

Dus trek ik met Mike het bos in. En niet zomaar een bos. We gaan foerageren in stijl! In het Engels Park van Abdijsite Herkenrode. Een paar jaar geleden kreeg ik van de Zusters van het Heilig Graf al eens de toestemming voor een wandeling door de “Verborgen tuin van de Abdissen”, zoals ik de locatie toen noemde. Ondertussen is deze opengesteld voor publiek en kan iedereen genieten van deze unieke plek. Ik vertel je graag over de evolutie van de tuin, de bijzondere planten en bomen die er staan, de wilde lekkere planten die we tegen komen. En over ‘mijn’ kruidige Herkenrode natuurlijk.

We foerageren ook op een uniek moment: de avond van All Hallow’s Eve, Shamheim, de dag van het laatste oogstfeest. Voordat de natuur in winterrust gaat, sluiten wij ons wildplukjaar af en vieren we aan De Paardenstallen dat het goed geweest is. We vieren met wild geoogste, historisch gekruide, hapjes met tot de verbeelding sprekende namen zoals Tiendenschuurtaart, Benedictussoep, Infirmeriesnoepjes en natuurlijk Mike’s bospaddenstoelen met Sint Hubertusbrood en wilde boter. Pompoen kleurt de hapjes oranje. Het is ten slotte Halloween.

Wanneer: 31 oktober 2022 van 13 uur tot 17 uur
Waar: Poortgebouw Abdijsite Herkenrode
Prijs: 62 euro per persoon hapjes, recepten en heel wat gezelligheid inbegrepen.
Inschrijving voor 24 oktober door mailtje naar dekruidenmin@telenet.be