foto: Monique Bogaerts

Kruidenwandeling met proevertje abdij Herkenrode:
Foerageren zoals in de tijd van de abdissen

In de tijd van de abdissen was het heel gewoon: voeding en gezondheid recht uit de natuur. Ze gebruikte het vruchtbare gebied rond hun abdij om te foerageren: niet alleen voor vis uit de Wijers en de Demer. Ze vonden er ook kruiden voor de keuken, geneeskrachtige kruiden voor hun infirmerie, én zelfs magische Sint-Janskruiden en Mariabloemen voor de kruidenwis. Natuurlijk steeds volgens hun bijzondere regels. Wandel mee rond de abdij voor de leukste anekdotes uit de kloosterkeuken. Leer enkele eetbare wilde planten kennen en proeft een paar lekker groene hapjes. Je doet hier voldoende inspiratie op om zelf verder te foerageren zoals in de tijd van de abdissen.
Deze wandeling duurt 2 uur en wordt op vraag georganiseerd vanaf 6 personen. 17 euro per persoon, proevertjes inbegrepen.

Tijdens volgende dagen in 2022 kan je ook individueel deelnemen:
Data’s volgen.
Die dagen is er de Pop-up van vzw Herkenrode en van het Kruidenkenniscentrum.
Schrijf je vooraf in via dekruidenmin@telenet.be want het aantal plaatsten is beperkt.

De kruidentuin van de abdij van Postel:
Van Kloosterapotheek tot modern Kruidenlabo

In het verleden hadden kloosters een medicinale kruidentuin want zieken verzorgen was één van de werken van barmhartigheid. Ze waren zelfvoorzienend, hadden een moestuin en vaak ook een kruidentuin. Broeder Guy blies deze traditie nieuw leven in: hij volgde een herboristen opleiding, legde een tuin aan vol medicinaal gebruikte kruiden en stampte een modern kruidenlabo uit de grond waar hij Postula producten maakt volgens de regels van de kruidenverwerking.

Ik voel me bevoorrecht om als Herborist in zijn kruidentuin te mogen gidsen en vertel je graag meer over wat de wetenschap ontdekt heeft over het traditionele gebruik, hoe je ze zelf in je huisapotheek en keuken kan gebruiken en welke legendes en verhalen er achter sommige namen schuil gaan.

Wanneer: Elke eerste dinsdag van de maand vanaf mei tem oktober 2022 telkens van 14:00 tot 15:30.
Reserveren via: www.visitmol.be/oppadmeteengids


Eetbare wilde planten langs de Nete in het centrum van Mol

Niet alleen in een bos is gezond groen te vinden. Tussen stoeptegels, op braakliggende gronden en op bermen voelen veel planten zich helemaal thuis. Wandel met me mee langs de Nete, langs één van de mooiste trage wegen in het centrum van Mol en ontdek welke planten bruikbaar en lekker zijn. We komen langs historisch erfgoed zoals het wolwashuisje en krijgen de geschiedenis en legendes over de eetbare wilde planten te horen.

Wanneer: dinsdag 19 juli en dinsdag 16augustus 2022 van 14:00 tot 15:30

Reserveren via: www.visitmol.be/oppadmeteengids